Vorm en geldigverklaring van de opzegging

In de opzeggingsbrief moet de verpachter duidelijk vermelden wat de opzeggingsreden is die hij inroept. Hij moet tevens laten weten dat hij de geldigverklaring van de opzegging door de vrederechter zal vorderen, indien de pachter binnen de dertig dagen na de verzending van de opzeggingsbrief nog niet schriftelijk heeft ingestemd. Deze geldigverklaring voor de vrederechter moet wel binnen drie maanden na de opzegging worden gevraagd.

De opzeggingsreden moet ook gegrond zijn, d.w.z. stroken met de werkelijkheid, zoniet is ze vanzelfsprekend niet geldig. In sommige gevallen bepaalt de wet zelfs dat de pachter op het goed mag terugkomen en/of schadevergoeding kan verkrijgen.

Indien de geldigverklaring voor de vrederechter niet tijdig werd gevorderd of deze naar vorm als onregelmatig wordt beschouwd, is de opzegging vervallen. In dit geval kan ten vroegste één jaar na deze opzegging opnieuw opgezegd worden. Indien de vrederechter de gegeven reden ongegrond achtte, bedraagt die termijn drie jaar.

Opgelet: Als er verscheidene pachters zijn moet aan ieder van hen opgezegd worden. Dit geldt ook als man en vrouw luidens de overeenkomst moeten beschouwd worden als medepachters.

Rechtstakken